Kairo, 18. lipnja 2020.

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor-objava biračima

Izbori na biračkom mjestu u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat održat će se u

subotu, 4. srpnja 2020. i nedjelju, 5. srpnja 2020.

Izborno mjesto u Arapskoj Republici Egipat bit će otvoreno u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kairu, 3 Abou El Feda Street, 11211 Zamalek, a glasovanje će na dane održavanja izbora biti organizirano u vremenu od 07:00 do 19:00 sati.

Pri dolasku na biračko mjesto u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kairu trebat će slijediti propisane epidemiološke mjere, mjerenje tjelesne temperature na ulasku, nošenje zaštitnih maski, upotreba dezinfekcijskih sredstava za ruke koje će omogućiti Veleposlanstvo, održavanje razmaka od jednog metra pri ulasku i čekanju na ostvarivanje biračkog prava.

OSTVARIVANJE BIRAČKOG PRAVA U VELEPOSLANSTVU REPUBLIKE HRVATSKE U KAIRU

Pregled, dopuna i ispravak podataka upisanih u registar birača može se izvršiti zaključno sa srijedom 24. lipnja 2020. godine. Uvid u registar birača ostvaruje se na internetskim stranicama https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kairu zahtjev za prethodnu registraciju mogu podnijeti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj. Navedeni birači mogu ishoditi potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta temeljem koje mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu. Zahtjev za izdavanje navedene potvrde birači podnose u nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj

a)   Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako takvi birači žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj, trebaju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

b)   Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, kako bi mogli glasovati u ili izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju.

Zahtjev za aktivnu registraciju, odnosno zahtjev za promjenu aktivne registracije podnose se najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u inozemstvu, odnosno nadležnom uredu državne uprave u Republici Hrvatskoj, ako na dan izbora borave u Republici Hrvatskoj.

PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA PRIVREMENI UPIS, PRETHODNU REGISTRACIJU I AKTIVNU REGISTRACIJU

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju, promjenu prethodne odnosno aktivne registracije te odustanak od prethodne odnosno aktivne registracije mogu se podnijeti zaključno sa srijedom 24. lipnja 2020. godine.

e-Građani

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju putem sustava e-Građani.

Podnošenje zahtjeva putem VRH Kairo

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju mogu se podnijeti osobno, poštom te putem elektroničke pošte.

Adresa Veleposlanstva RH u Kairu je 3  Abou El Feda Street, 11211 Zamalek, Cairo, telefon: 0202 273 83 155, 0202 27355815, e-mail adresa: croemb.cairo@mvep.hr

U svim slučajevima podnositelj zahtjeva mora vlastoručno potpisati zahtjev te priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (putovnica ili osobna iskaznica Republike Hrvatske).

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/vijesti/izbori-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor-2020/16317 dostupne su sve detaljne informacije i svi predviđeni obrasci zahtjeva.

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE