Betlehem, 23. srpnja 2019.

U Betlehemu održane političke konzultacije Hrvatske i Palestine

U Betlehemu su 23. srpnja održane političke konzultacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republiek Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i iseljenika Palestine. Hrvatsku delegaciju vodio je pmvep RH, vel. Vice Skračić, a palestinsku delegaciju pmvip Palestine, dr. Amal Jadou.

U hrvatskoj delegaciji je bio nerezidentni predstavnik RH u Palestini, vel. Tomislav Bošnjak iz Kaira, a u palestinskoj delegaciji je bila savjetnica iz uprave za odnose s europskim državama, gđa Mirvat Hasan.

Dvije strane su razmijenile poglede i stavove o stanju bilateralnih odnosa, te uzajamnim regijama i nekim globalnim događanjima. Postignuta je visoka razina razumijevanja za postojeće bilateralne odnose, uključujući i okolnosti radi kojih se uzajamna stajališta nekad razlikuju i mimoilaze.

Dogovoreno je poduzimanje pripremnih radnji za pokretanje bilateralne suradnje na područjima gospodarstva,  javnog zdravstva, obrazovanja, pošte i komunikacija kulture i sporta, a prema potrebi i iniciranje bilateralnih ugovora u skladu s postojećim odnosima. Dogovoren je i nastavak godišnjeg održavanja konzultacija.

Nakon političkih konzultacija, hrvatskoj delegaciji je upriličen posjet izbjegličkom kampu Aida u Betlehemu i razgovor s voditeljem UNRWA-inog projekta Ibrahimom Issa Abu-Srour, koji je informirao o poteškoćama i izazovima stanovnika kampa i njihove uprave. Hrvatska delegacija je posjetila i nevladinu udrugu i kulturni centar Alrowwad koji djeluje unutar kampa. Voditelj projekta dr. Abdelfattah Abusrour je informirao o aktivnostima usmjerenim na održavanju identiteta, kulturne tradicije i svijesti palestinske mladeži.