Zagreb, 22. svibnja 2017.

25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Danas, 22. svibnja, obilježava se 25. godišnjica od primitka Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, međunarodnu organizaciju koja je ponajprije usmjerena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, jačanju međunarodnog prava, promicanju međunarodne suradnje na rješavanju problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

Koliko je Hrvatska kao, brojem stanovištva, relativno mala i mlada država napredovala u svom razvoju od osamostaljenja, može se zorno vidjeti i na primjeru članstva u ovoj globalnoj Organizaciji. Od države koja je primala pomoć UN-a i nalazila se na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, vrlo brzo se prometnula u aktivnu članicu koja ravnopravno sudjeluju u njenim aktivnostima, te je sve češće i predvodnica različitih inicijativa i reformskih procesa. Hrvatska je ostvarila niz zamjetnih rezultata i imala je čast sudjelovati u radu brojnih i prestižnih tijela organizacije poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Komisije za izgradnju mira, te je trenutno članica Vijeća za ljudska prava.

Hrvatska je aktivno sudjelovala i u procesima donošenja nove UN Agende za održivi razvoj čija će provedba do 2030. godine biti jedna od ključnih zadaća UN-a i svih država članica. 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana